De Xiaomi Mi 9T Pro na twee jaar

Door Jvann op donderdag 22 juli 2021 12:05 - Reacties (6)
Categorie: -, Views: 4.020

Al bijna twee jaar in bezit

De titel is een beetje clickbait, want ik heb het toestel pas twee jaar aan het eind van Augustus O-). De reden waarom ik dit nu doe is heel simpel ... ik kwam er toevallig zojuist op :D. Begin september van 2019 schreef ik er een positieve review over, maar ben ik na twee jaar nog steeds positief over dit toestel? Laten we eens even kijken ...

Even ter verduidelijking, ik heb hier over de Xiaomi Mi 9T Pro 128 GB in het rood. Het is dus degene met de snellere Snapdragon 855 SoC, niet de langzamere Snapdragon 730. Ik had het toestel gekocht omdat ik eens een high-end toestel wilde proberen. Alle toestellen die ik ervoor had, waren budgettoestellen.

Uiterlijk en bouwkwaliteit

Persoonlijk vind ik de Xiaomi Mi 9T Pro nog steeds een mooie telefoon om te zien. Zeker de rode kleur spreekt mij erg aan.Ik heb de telefoon altijd in een case gebruikt, behalve de eerste week. Helaas heeft die eerste week veel krasjes op de achterkant achtergelaten, ondanks dat ik er voorzichtig mee ben geweest. Waar die krasjes vandaan komen? Geen idee! En dan heb ik het nog niet eens over de vingerafdrukken en stof die het glas vasthoudt. Voornamelijk de cameramodules houden veel viezigheid vast. Ik heb geprobeerd het er uit te punniken met een tandenstoker maar dat had geen succes.Persoonlijk heb ik toch liever een telefoon van aluminium, zoals mijn oudere Lenovo P2. Helaas is die trend verleden tijd en ben ik bang dat mijn volgende telefoon toch weer glas gaat worden (Of plastic). Natuurlijk houdt een aluminium telefoon ook stof vast, maar vrijwel geen vingerafdrukken. Daarnaast was het geen probleem om die telefoon zonder hoes te gebruiken. Kwa stevigheid vind ik het glas op de Xiaomi Mi 9T Pro dus een achteruitgang, ook al ziet het er mooier uit.

Scherm

Hierover kan ik vrij kort zijn. Het scherm ziet er, naar mijn mening, nog steeds super uit. Ja, nieuwere telefoons hebben tegenwoordig verhoogde refresh-rates en een hogere helderheid. Mijn moeder heeft ondertussen de Poco F3, en die doet het op die twee puntjes beter. Toch heb ik zelden het gevoel dat ik helderheid tekort kom.Het is niet ongewoon om in de prijsklasse van €400,- (Dezelfde prijsklasse waarin ik deze telefoon heb gekocht) nog IPS-panelen te zien. Persoonlijk vind ik dat dit scherm deze IPS-panelen overstijgt.

Een van de selling-points was het scherm zonder punch-holes en notches. Dit maakt het toestel tot de dag van vandaag redelijk uniek, want zoveel toestellen zonder punch-holes en notches zijn er momenteel niet. Ik vind dit nog steeds erg fijn, al moet ik zeggen dat ik het bij mijn volgende telefoon niet erg zou vinden als er een punch-hole in zou zitten. Ik zie ze tegenwoordig zo vaak dat het is gaan wennen.

Ik hoor ook vaak klachten dat OLED-schermen inbranden. Dit is zeker mogelijk, maar met gewoon gebruik gebeurd dat niet. Ik heb zelf geen ingebrande plekken.

Snelheid

Dit kan ik samenvatten in één zin: 'Tot op de dag van vandaag overkill'. De Snapdragon 855 was misschien iets teveel van het goede, misschien dat ik beter voor de Snapdragon 730 variant had kunnen gaan.

Ik heb nooit het gevoel dat ik performance tekort kom, alles voelt nog steeds snel. Alhoewel ik niet de grootste mobile gamer ben, draaien alle games die ik ooit geprobeerd heb prima. De software werkt ook snel, geen klachten hierover. Om heel eerlijk te zijn denk ik dat deze telefoon over twee jaar ook nog snel werkt.

Als ik dan toch ergens over moet klagen, dan is het de RAM-management van MIUI. Apps worden er veel te snel uitgegooid. Soms al één minuut nadat ik hem gebruikt heb. Erg vervelend!

Software

Oorspronkelijk dacht ik dat ik MIUI zou gaan haten, maar dat valt wel mee. Dat betekend niet dat ik er niks over te klagen heb.

Updates komen erg langzaam. Ik weet niet hoe andere fabrikanten het op dit gebied doen, aangezien ik hiervoor alleen maar budgettelefoons heb gehad die überhaupt geen updates kregen |:( . Ik heb pas sinds twee weken geleden Android 11, en het is al bekend gemaakt dat ik geen Android 12 ga ontvangen. Persoonlijk vind ik dat geen ramp, en waarschijnlijk rollen er nog wat security patches binnen.

Wat ik voornamelijk vervelend vind, is de kwaliteit van de updates. Na de Android 11 update werkt bijvoorbeeld gesture navigation niet meer, en dat is ondertussen nog steeds niet opgelost.

Nu klink ik misschien erg negatief, maar het zijn niet allemaal donderwolken :). MIUI is een mooie verschijning met lekker veel opties. De stabiliteit en update-snelheid kan simpelweg beter.

Camera's

Dit is interessant, want de telefoon heeft natuurlijk een pop-up front-camera. Ik heb aan het begin veel scepticisme gehoord, want het is een motorisch onderdeel in een telefoon die kapot kan gaan. De waarheid is dat ik er nooit problemen mee heb gehad. Tot op de dag van vandaag werkt de pop-up prima. Hij is zelfs enkele abuse ondergaan. Soms gaat de pop-up in mijn broekzak omhoog en komt de pop-up knel te zitten. Dan gaat de pop-up gewoon weer naar binnen. Eén keer heb ik er zelfs aan zitten trekken toen hij naar binnen ging. Toen moest ik de pop-up 5 keer naar binnen en naar buiten doen voordat hij weer fatsoenlijk in de behuizing zat.Over de andere camera's heb ik vrij weinig te zeggen. De camera's zijn nooit verbeterd door software-updates. Ze werken nog hetzelfde als in het begin. Eén klacht die mij wel is opgevallen is de witbalans in foto's. Deze is erg slecht.

Accuduur

Accuduur is helaas het pijnpunt van deze telefoon geworden. Mijn vorige telefoon, de Lenovo P2, was met zijn mid-range hardware en 5.000 mAh accu echt een accumonster. De Xiaomi Mi 9T Pro was in dit opzicht een stuk minder. Mijn vader gebruikt momenteel mijn vier jaar oude Lenovo P2, en die houdt het momenteel langer op één acculading vol dan mijn Xiaomi Mi 9T Pro.

In de beginmaanden kon ik het einde van dag twee halen op één acculading, maar dat is nu niet meer het geval. Het lukt mij om één dag te halen met ongeveer 15% over, maar niet meer dan dat. Dat is op zich prima bruikbaar, maar toch een flinke degradatie in twee jaar. Als deze degradatie doorzet ben ik bang dat dit de reden wordt om hem weg te doen.

Wat mij voornamelijk irriteert, is het hoge verbruik in stand-by. Acht uur stand-by kost de telefoon 20%, en ik snap niet waardoor dat komt. Alle apps worden er door het agressieve RAM-management uit gegooid, en volgens de accumonitor verbruikt 'Cell Standby' de meeste resources. Geen idee hoe ik dit kan oplossen.

Daarnaast was ik een beetje verwent door mijn Lenovo P2, en mis ik toch wel zijn accuduur.

Conclusie

Welke conclusies kan ik hier nou uit trekken?

- Rood op een telefoon is nog steeds een mooie keuze :+
- Een glazen achterkant is fragiel en moet elke minuut beschermt worden
- OLED-schermen zien er voor lange tijd kwalitatief goed uit
- High-end processors (Snapdragon 855) zijn voor mij zware overkill
- MIUI kan bij nieuwe updates instabiel worden
- Xiaomi biedt niet snel updates aan
- Camera's gaan zeker niet veel beter worden met software updates
- De accu in de Xiaomi Mi 9T Pro degradeert erg snel

Ben ik na twee jaar tevreden? Jazeker! Ik ben nog nooit zo probleemloos twee jaar doorgekomen als met deze telefoon, ondanks dat hij geen high-end prijs had.

Ga ik de telefoon bij twee jaar weg doen? Nee! Misschien dat ik hem over een half jaar aan mijn vader geef, als ik de accuduur niet meer acceptabel vindt. Weg doen vind ik sowieso zonde, want qua snelheid kan deze telefoon nog makkelijk mee!

Wat neem ik mee als ik een nieuwe telefoon ga kopen? Dat ik weer rond de €400,- ga zitten, want daarvoor koop je een prima telefoon. Ook ga ik er gelijk een hoesje om doen, want glas is erg fragiel gebleken. OLED is simpelweg een eis, aangezien ik daar erg tevreden over ben. De snelste SoC is daarentegen geen eis meer, aangezien de Snapdragon 855 een beetje overkill is gebleken. Hetgeen waar ik voornamelijk op ga letten is de accu. Deze mag weer lekker overdreven groot zijn (Iets in de trans van de Samsung Galaxy M51, 7000 mAh).

Als ik een nieuwe telefoon zou kopen, welke zou ik dan nemen? Dat vind ik lastig om te zeggen. Ik hoop dat er een opvolger van de Samsung Galaxy M51 komt, met 7000 mAh (of meer :)). De Poco F3 vind ik wel wat, maar ik wil een grotere accu.

Ik hoop dat jullie het een beetje interessant vonden, ondanks dat ik dit verhaal in een uurtje heb afgeraffeld :X.

Reacties


Door Tweakers user Charles Nasi, donderdag 22 juli 2021 14:35

Leuke review van je toestel. Twee jaar geleden heb ik ook dit toestel gekocht, en heel fanatiek met custom roms in de weer geweest. Afgelopen winter heeft het scherm -helaas- een stoeptegel met hoge snelheid mogen inspecteren. Resultaat: Gebroken scherm, gebroken achterkant (glas), en een beschadigd frame. Vervanging was een OnePlus 6t geworden. Wat een deceptie(!)

Afgelopen week het scherm dus maar vervangen, een nieuw frame erin, nieuwe batterij en nieuwe achterkant. Batterij, scherm en frame zijn OG Xiaomi goed aan te komen (via bijvoorbeeld AliExpress), en voor relatief lage kosten. Althans: alles samen was rond de 100,-, batterij OG Xiaomi rond de 9 euro. En een middag pielen met plakkertjes, stickertjes, heel veel schroefjes.... weer een 'nieuw' toestel.

Nu weer terug naar een -perfect- toestel. Door de tijd heen zijn er ontwikkelingen geweest vanuit de Vendor (Xiaomi) en vanuit de Open-Source-hoek (OSS). de OSS-kant heeft flinke ontwikkelingen gekend (en nog steeds) voor het toestel- met name op het gebied van de ABI, wat resulteert in een veel optimaler energieverbruik. en vooral: icm OSS vendor + GCAM een gigantische boost in fotokwaliteit. Jammer dat er geen optische stabilisatie in zit, maar dit had ik niet verwacht.

Mijn volgende zal een Poco F3 worden. Al is het omdat 'ie een kunstof achterkant heeft, en bijna net zo'n goede ondersteuning vanuit de community zoals de Poco F1 :). De Mi9t Pro / K20Pro / Raphael community is vooralsnog erg actief en veel andere roms beschikbaar. Bijvoorbeeld PixelExperience, LineageOS, CRDroid, ParanoidAndroid, Miui.eu / MMX, OnePlus-rom-port, .....

[Reactie gewijzigd op donderdag 22 juli 2021 14:39]


Door Jeroenzer, vrijdag 23 juli 2021 10:56

Heb deze zelf ook, GEWELDIG toestel!!

Door Tweakers user Thomasvt, vrijdag 23 juli 2021 17:15

"Na de Android 11 update werkt bijvoorbeeld gesture navigation niet meer, en dat is ondertussen nog steeds niet opgelost."

Als je de default launcher gebruikt dan werkt gesture navigatie wel :)

Door Tweakers user Fua, zaterdag 24 juli 2021 18:12

Hier een eigenaar van een 9T met de SD730.
Ik kan me grotendeels wel vinden in je review. Leuk dat je deze geschreven hebt.

Heb de telefoon direct gekocht toen deze uit kwam. De pop-up camera (met name het ontbreken van een punch-hole) blijft voor mij een USP. Onbegrijpelijk dat er niet veel meer toestellen dit hebben.

De batterij degradatie gaat bij mij nu ook hard. Wellicht komt dat ook, omdat ik sinds kort een mi-band gebruik. Voorheen kon ik 2 dagen met een lading doen (SOT van iets meer dan 2 uur/dag) Nu heb ik nog 40% over na een dag.

Zelf draai ik vanaf het begin al MIUI met de poco-launcher. Op andere Xiaomi apparaten gebruik ik wel andere roms, maar MIUI valt in het dagelijks gebruik niet tegen.

Het enige dat me wel eens opvalt, is dat het scherm erg glimmend is.

Ik hoop dat er wel een goede opvolger komt, want ik denk dat deze volgend jaar wel aan vervanging toe is qua batterij. Overigens ben ik het met je eens, dat glazen achterkant verre van ideaal is.

Door djf, maandag 26 juli 2021 11:11

Ook hier een eigenaar (bijna 2 jaar) van de Xiaomi Mi9T pro 128, maar dan met prachtige blauw glas aan de achterkant ;-) Overigens zie ik dat noot want ik heb het meegeleverde zwarte hoesje/case vanaf dag 1 gebruikt en ook die is nog perfect in orde.

Voor mij is dit de smartphone (in de lijn van meerdere apple's en samsung's en Xi Mi2 en Mi5) waar ik tot nu toe de meeste waardering voor heb; niet te duur in aanschaf, overall goede prestaties & user beleving, geen storende details en goede build quality (paar keer -in hoesje- laten vallen en geen schrammetje). Inmiddels op MIUI 12.5.1 en die bevalt me prima.

De uitschuifcamera is inderdaad iets waarover je kunt fronsen, maar ook die is bij mij nog steeds intact (blaas het wel af en toe wel schoon want zandkorreltjes vinden hun weg).

Ook de accuduur is bij mij nog steeds prima. Kortom, ik heb nog geen enkele aspiratie om te migreren.

Overigens had ik me, na een rampzalige Samsung Note 2 ervaring jaren geleden, voorgenomen nooit meer dan 500€ voor smartphone uit te geven. Daar blijf ik bij.

Door Tweakers user Jvann, maandag 26 juli 2021 11:32

Thomasvt schreef op vrijdag 23 juli 2021 @ 17:15:
"Na de Android 11 update werkt bijvoorbeeld gesture navigation niet meer, en dat is ondertussen nog steeds niet opgelost."

Als je de default launcher gebruikt dan werkt gesture navigatie wel :)
Ik heb dit geprobeerd en dit werkt inderdaad, bedankt. Alleen jammer dat ik nu niet een custom launcher kan gebruiken.

Reageren is niet meer mogelijk